Kak Dah rasa nak makan kuih siput. Jumpa dengan satu resepi ni. Ok gak..
Tapi ..ada kurang sikit...sampai tak sempat nak amek gambar..
Resepi dari : syahmi@myresipi.com
Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )
- 5 cawan tepung gandum
- 1 biji telur- Kak Dah x letak
- 50gm margerine
- 1 s.kecil serbuk jintan manis
- 1 s.kecil serbuk jintan putih
- 2 sudu kecil serbuk udang kering
- 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
- Sedikit serbuk perasa (optional)- Kak Dah ganti ngan pati ikan bilis
- 3 sudu besar cili boh/serbuk cili
- Daung bawang /daun sup (dihiris )
- Santan secukupnya untuk menguli- ni pulak danti ngan air jer..
Cara-cara
- Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
- Uli dengan santan hingga menjadi doh.
- Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
* kurang sikit..sebab x banyak..licin sebelum sempat nak tunggu goreng kali ke 2? Anyway, thanks, Syahmi.
No comments:
Post a Comment