Cake (Step by Step)

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

19 December 2011

Bumi bertuah

Salam sejahtera,

Nak kongsi gambar-gambar sekeliling rumah.
Anak-anak Kak Dah pun agaknya,
tak perasan apa yang ibu dan abah mereka tanam.

Kakak?
Hmm..ntahlah..



Kat belakang rumah 


 

Kat tepi rumah


Pokok durian belanda dah berbuah lebat 

Buah kedondong


Putik-putik bunga buah jambu


Akar seruntun ? Pahit..


Tepi rumah


Taman oked...


Limau purut


Pokok Sambung Nyawa


Daun kari


Kunyit..daun dan ubi, banyak gunanya..




16 December 2011

Kek lagi


Tempahan dari Siti Rohani. Terima kasih
Selamat Pengantin Baru

Kek


Kek tempahan Cikgu Ani buat adik iparnya. 
Terima kasih atas sokongan yg diberikan. 
Buat Najibah dan suami, semoga diberkati Allah dan kekal ke anak cucu. Amin.


Tempahan dari Noraini.  Alhamdulillah, kedua-dua pasangan merupakan  anak didik Kak Dah. Semoga mereka juga diberkati Allah dan kekal ke anak cucu. Amin.



Terima kasih Yana kerana telah memberikan perkhidmatan yang sangat baik.
Cik Dah harap Yana akan kekalkan sikap yang ada pada diri Yana.


Percubaan kali ke 2

26 November 2011

Edit gambar Donat dan resepi

Assalam...dan Hello..

Pagi ni saje nak share resepi Donut.

Semalam, ada pelanggan order nak 10 biji donut.  Mmm..kalau kat bakeri, ok.    Momantai...

Tapi ni..kat umah..mana ada mixer yg sesuai buat donat..Apalagi?  Guna mixer yg Allah berikanlah..

Donat ni lembut walaupun dibiarkan bawah kipas angin..Rangup diluar, lembut didalam..I tell you..
Produk yg dah siap, upenye macam ni.. Sebelum tu, konon nak tach ap gambar kat sini

Dapat dari satu blog adik ni. Thanks ye.. Tapi tak sesuai le..

Jadi ..cuba yg lain..

Pernah cuba kat Picnic.com

Dapat macam ni;

Ok jugak..bagi yang amatur macam akak ni..

"Oppss...Kak Dah, mana resepi Donut?"

Eh! Lupa lak.. ni..kat bawah.


Donat Simple - Versi uli pakai tangan
Sumber: cupcakez, bread, cookies and me..RBR Bakery

Bahan utk water rouxdisediakan dulu, sebab kena berada pada suhu bilik . Dapat banyak kali buat nih....

Setengah cawan tepung 
2 1/2 cawan air
2 cubit garam

Cara nak buat:
1. Masukkan tepung dan garam dalam periuk
2. Tuang air sedikit-sedikit sampai bancuhan x bergentel
3. Masak atas api perlahan sambil kacau.
4. Lepas 2 minit menggelegak. Tutup api dan biarkan sejuk.

 Bahan buat donat -
1/2 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
5 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil bahan tutttt..( saja x nak tulis kat sini..nak tengok respon pembaca blog yg berminat. Sowi..)
3 sudu besar yis kering
2 sudu shorterning / majerin pun ok
secubit dua garam
4 sudu besar water roux
5 ketul kecil air batu + air lebih kurang 2 cawan

Minyak utk menggoreng

Cara:

1. Masukkan tpg yg tlh diayak, gula, garam, yis, susu pekat dan water roux ke dlm mangkuk adunan .

2. Buat lubang kat tengah2 campuran tpg tadi.  Tuang air perlahan-lahan.

3. Masukkan marjerin dan bancuh adunan, sampai semuanya jadi doh yg sedikit melekit. Tak apa..ok tu.. Perap 5 minit.

4, Canaikan, tak pe..letak tepung supaya kurang melekit. Biar lebih kurang 10 minit lagi. 

5. Goreng guna minyak banyak..Cubalah..












23 November 2011

Strawberry vs Mangoesteen

Tempahan biskut untuk hantaran Majlis Perkahwinan @ Pertunangan?

Hubungi untuk sebarang pertanyaan.

Contoh:







Puding roti ekspaiyed

Petang semalam teringin nak masak-masak utk minum petang.

Nak goreng pisang? Pisang belum sesuai utk digoreng.

Ternampak sebungkus roti sandwich kat atas meja dapur..

Mmmm..boleh buat apa dgn roti ni, ye?

Belek-belek resepi puding, bahan pulak x cukup..

So..ibu buat je resepi modifaid..

Sebelum tu..tengok dulu hasilnya kat bawah ni.


Puding Roti ekspaiyed ( makan untuk 4 -6 orang )


Bahan-bahan
5 keping roti hampir luput tarikh
1 sudu besar ( 10 g ) agar-agar serbuk
1 biji telur  saiz kecil
1/2  cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
5 cawan air ( akak guna air paip je..)
secubit garam halus
dua helai daun pandan - siat2 dan simpulkan
pewarna hijau
sedikit emulco pandan

Cara buat


1. Roti 4 keping dicarik-carik. Campak je ke dlm blender.
2. + serbuk agar- agar, gula, susu, telur, air dan garam.
3. Kisar lebih kurang 3 minit.
4. Tuang ke dalam periuk.
5. Masukkan daun pandan, emulco dan sedikit pewarna hijau.
6..Guna api kecil, kacau sentiasa hingga menggelegak.
7. Masukkan baki sekeping roti lagi, dicarik-carik dan kacau dlm periuk tadi
8. Tuang dalam acuan - ikut kreativiti.
9. Bila sejuk, masukkan ke dlm peti sejuk dan hidang.

Haish..sebenarnya, bukan susah sangat buat ni. Penerangan aje yg menjela-jela.

Nak tulis bahasa pasar, sedang cuba nak MBMMBI...

Sy bercadang nak tambah menu ni untuk jualan di bakeri nanti, insyaALLAH.

* Watermark dayang_rbr@myresepi tu..sy punya.
    - Cari resepi cucur sosej? Ada kat sini.












15 November 2011

Resepi Agar-agar lapis



Baru-baru ni gi ke jamuan perjumpaan guru-guru BI dengan Mr Raymond.

Hampir setengah jam cari rumahnya..

Isterinya, Susan, orang Vietnam. Pandai memasak.

Bekas sorang chef kalau tak silap.

Suka tengok dia mencampurkan beberapa bahan untuk dibuat salad mangga ( kerabu? ).


Disebabkan dah berjanji nak menghadirkan diri ( terlupa yg hari tu hari Isnin),

dalam keadaan berpuasa pergilah jugak dengan si Raihanah.

Tapau salah satu pencuci mulut yg dihidangkan. agar-agar lapis..kalau tak silap boleh gunakan

resepi macam ni kot.. tapi buatlah macam dia..Dua rasa, pandan dan kopi..


Satu lagi dia gunakan kacang hijau tanpa kulit, lengkong hitam, kismis dan laici..Kedua-duanya sedap dimakan.

Letak gambar ini pun untuk buat rujukan masa akan datang.

Terima kasih Susan










Logo bakery


10 August 2011

Kole Kacang

Assalammualaikum,
Minggu ini sedang cuba buat Kole Kacang.
Kuih kegemaran Kak Dah ni..
Sebab bukan semua tempat ada...



Bulan Ramadhan kali ini,
betul-betul pecah rekod peribadi :
TAK PERGI BAZAAR RAMADHAN!
Alhamdulillah...



Tapi kali ini pula,
tak selera makan nasi.
Hmmm....




Cerita pasal Kole Kacang,
kalau tak silap,
kuih ini terkenal sesangat di Johor.
( Patutlah susah nak cari di Teluk Intan, Perak! )



Anizz tak suka makan kuih pelik-pelik.
Hmmm....
Apa yang pelik tu, kakak?
Tahi minyak?




Caption : tahi minyak. Anizz cakap : Oil's shit.



Oleh sebab itu,
Kak Dah buat satu cawan tepung je.
Resepinya macam ni :



KOLE KACANG HIJAU
sumber : http://redblueribbon.blogspot.com yang asalnya dari sini








Bahan-bahan (7-8 orang)

: 1 cawan santan pekat (untuk buat tahi minyak) **
: 1 cawan gula merah *
: 2 sudu besar gula pasir*
: 1 cawan air *
: 1/2 cawan kicap lemak manis (sebagai ganti garam)
: 2 cawan santan
: 1 cawan tepung kacang hijau




Cara-cara

1) Masak bahan ** untuk jadikan tahi minyak. Bila selesai, ambil
tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyak di dalam
kuali.

2) Masak bahan bertanda * sehingga gula larut sejuk dan ketepikan dahulu.

3) Masukkan tepung kacang hijau, santan, dan air gula merah di dalam
satu bekas, dan kacau hingga sebati.


4) Masukkan adunan tadi di dalam peruk yang lain.
(Kak Dah guna periuk tanah 'clay pot')

5) Kacau selalu, jika tidak, akan bergentel nanti. Masak sehingga pekat dan
agak berkilat, tuang adunan di dalam bekas atau loyang.

6) Taburkan sengan tahi minyak dan potong bila ianya betul-betul sejuk/

7) Kalau tak sabar, kuih jadi tak cantik bila di potong. Macam Kak Dah
buat tu. Hehehe..





Nota Kak Dah :
Gula merah tu Kak Dah gunakan lebihan air gula
untuk buat cendol hari tu.


Jadi, cara ke 2 tu, sudah menjimatkan masa
Kak Dah. (work smart)


Kicap lemak manis tu menjadikan kuih gelap,
dan sedap!




29 July 2011

Kek Lobak Merah

Sumber: CMG ( resepi asalnya oleh Kak Ida dapat
dari
1001resepi).

Terima kasih kerana berkongsi resepi. Kalau nak resepi asal, sila ke dapur CMG.


Projek petang ni - teringin nak makan kek lobak merah. Hari tu buat sebab nak bawak pegi Bagan Datoh. Kek ni dah buat lebih 3 kali..

Kali ni ..nak buat dalam paper cup..pulak


Mmmm...ada 3 batang (? ) ketul ( ? ) lobak dalam peti sejuk..Toleh kiri, nampak setin nenas.. Cream cheese ? Hah! ada..

Mulakan...

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum*
2 sk baking powder*
1 1/2 sk soda bicarbonate*

1 sk garam halus
1/2 sk serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)-kdg2 x bubuh pun
2 biji telur gred "A"
1 1/2 cawan minyak masak
1 cawan gula halus
2 1/2 cawan parutan lobak merah,
masukkan dlm ketuhar 10 minit kemudian sejukkan
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1 cawan kacang walnut, cincang

Bahan Cream Cheese Frosting:

100 g mentega
125 g cream cheese
1 sk jus lemon
2 sk gula aising

Cara :

1. Panaskan oven pada suhu 180C

2. Sediakan beberapa paper cup - dapat 32 biji lebih kurang
3. Dalam satu bekas - masukkan telur, minyak jagung dan gula -
kacau 5 minit
4. Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
5. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi.
6. Gaul rata .
7. Tuang dalam
paper cup dan bakar selama 17 - 20 minit atau hingga masak.
8. Sejukkan kek atas radai sebelum disapu dengan cream cheese tadi.


Untuk Cream Cheese Frosting :

1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati
2. Masukkan gula aising dan jus lemon, putar hingga gebu .
Gunakan kelajuan sederhana.

3. Hias ikut kreativiti anda.

* sk = sudu kecil