Cake (Step by Step)

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

19 December 2009

Tahun Baru

Awal 2009, saya impikan sebuah bakeri, milik saya sendiri.


Alhamdulillah, ALLAH permudahkan.
Saya ditawarkan tempat yang agak strategik!
Tapi..tak mudah rupanya..
Saya perlukan bangunan, tapi tempat yang ditawarkan, KOSONG!


Kronologinya..
Januari - Berangan-angan!

Febuari - Daftar perniagaan.

March - Buat sedikit pinjaman bank untuk buat bangunan.
Abang memang minat bab-bab macam ni..so..
dia buat plan macam yang saya nak.


Patut-patut, akhir tahun 2009 ni.dah beroperasi!
Tak faham betul cara orang kita bekerja...


Hari ni datang,
esok CUTI,


Janji datang jam 8.30 pagi..
Pukul 10 belum nampak batang hidung!


Kerja 3 jam, berhenti rehat 1 jam setengah!
Kata boleh siap 4 hari,
7 hari belum tentu...


Dimana silapnya?


Sebab itu..
bila ada kelas tambahan atau kelas P&P saya..
murid-murid kata saya garang..
cerewet!


Saya cuma nak ajak murid-murid saya yang
bakal menjadi pengganti kita nanti.... berubah!


Jangan sampai orang lain pandang kita macam bertaraf rendah!


Sebenarnya, siapa pun kita..
Cina, India atau Melayu ( kat Semenanjung..)
Kita mesti ...


TEPATI MASA!


Apalagi kalau kita orang Islam.


Masuk waktu Solat misalnya....,
bukankah elok cepat-cepat menunaikannya?


Nota:
Gambar sekadar hiasan. Kawan anak-anak..
Sori ye..ibu ambik x bagi tau...

11 December 2009

Hijau Putih

Kali ni tema kek warna putih dan hijau.

Nak buat dekorasi macamana, ye?


Untuk kek 2 kg, hanya beberapa kali je..dapat oder. Biasanya kat kampung saya mereka oder 1/2 kg, 1 kg dan kadang-kadang 1 1/2 kg. Kebanyakannya kurang mampu atau kurang yakin dengan kebolehan orang kita (?) ..Tak pasti pulak..


Saya masak kek berukuran 9 X 13 in. Perasa oren.
Warna putih, saya lorek-lorekkan ikut suka. Tapi signature nama tetap
akan saya letakkan.


Saya buat beberapa kuntum bunga ros, besar dan kecil.
Daun agak banyak pulak kali ni..
Lepas tu saya tulis:


Selamat Pengantin Baru Lan dan Lin.


Mmmm...
Okay, ke?




Harap-harap mereka puas hati.


Cuma nak tanya..kot-kot ada antara rakan-rakan
yang lebih berpengalaman
dari
saya dalam bab-bab buat kek yang agak besar..


Untuk ukuran loyang 9 x 13, dapat kek yang beratnya hingga berapa kilogram, ye?
Terima kasih sebagai pendahuluan.

10 December 2009

Ringkas-ringkas Aje..

Jam 10.30 pagi..
Nak masak apa? Mmmm...

Ada ayam,
ada kentang,
ada lobak merah..

Masak kari?
Tak boleh...banyak guna santan, kolestrol dah mula naik..

Pedas sikit?
Tak boleh...nanti Darwisha ( 3thn ++) tak boleh makan..

Buat rendang?
Tak boleh.. santan / susu jugak..

Aaa Hah!
Rebus je..Stew kata orang barat..
Itu pun guna resepi sendiri..HANTAM aje..

Resepi ayam rebus ala SE..Ti....You!..- untuk makan 2 orang je..
Bahan-bahan:

2 Kaki ayam
2 Kepak ayam
1 Leher ayam
Sedikit isi ayam
( JANGAN buat lawak heh...t**k ayam x guna )
1 ( kuntum ? ) bunga lawang
1 15 cm halia ( ketuk je..)

1 ulas bawang besar ( potong 4 )
1 ulas bawang putih
1 ( batang ? ) kulit kayu manis
1 biji kentang ( potong 4 )
Lobak merah sederhana besarnya -potong kiub
sedikit garam dan lada sulah
Air paip - bubuh takat semua ayam tu tenggelam je...


daun bawang dan daun sop untuk hiasan.
Nak cantik lagi..bubuhlah lada merah sikit..

Cara? Masukkan semua bahan. Rebus je...ringkas kan? Letak garam sikit, pastu tu..bila dah agak lembut kentang dan ayam..tambah ikut citarasa sendiri..

Oppssss..
Kalau baru belajar masak..kena tunggu ye..nanti kering pulak sop tu..

Gambar?...Nanti dulu...lom siap...

Tengok jam lagi..
Masih awal..
Jam 11.15 pagi baru masak nasi..

Cari lagi...
Ada sawi, cili padi dan isi durian..

Baik...
Tumis sayur sawi,
Masak telur dadar,
tumbuk cili api dengan garam...ambik isi durian ( fresh ye..) tak berapa suka tempoyok!

OK..Set!
Dah siap......

08 December 2009

Family

Semalam, saya tengok-tengok gambar kek-kek yang pernah saya buat.
Agak dah banyak kot..
Tak pulak saya kira..
Maklumlah..tak ada kamera nak shot gambar-gambar tu..
Sekarang ni pun..hanya guna handphone aje..

Teringat kali pertama ( 1991 ) buat deco untuk Birthday cake.
Kebetulan pulak mak abah dan adik-adik datang dari Johor.
Menggeletar tangan bila buat tulisan atas kek tu..

Selamat Hari Jadi

Perasan saya..macam itulah cantiknya tulisan saya..
Ehem...
Mereka yang ada dikiri kanan saya senyap je...
"Ini mesti tak nak ganggu saya, ni..."

Bila toleh ke belakang...
Tersimpul-simpul mereka menahan ketawa.
Tak lama lepas tu..Berdekah-dekah mereka gelakkan saya.

"Kah! Kah! Kah! "

Mana taknya...herut-berut!!!!
( Masa ni... menjunam rasa rendah diri saya...)

Terdengar satu suara lepas semuanya habis ketawa.

"Tak pe Long...
Lama-lama cantik le..."

Kata abah dari belakang saya..Rupa-rupanya dia pun turut tengok saya masa tuu..
( Terasa naik semula semangat ni..- terima kasih abah :))

Antara Dekorasi :


























04 December 2009

Password oooo Pasword

Saya ni dah banyak kali buat blog.
Dah lebih dari sebelah tangan, agaknya..
Masalah utama saya..asyik LUPA PASSWORD!

Huh!
Adik-adik, anak-anak dan kawan-kawan selalu tanya.
" Ada facebook?"
Saya akan senyum je.."Ada..tapi..."
"Ni mesti tak ingat password lagi"
Berderai mereka ketawa...

"Tak pe, tak pe....".
Dengan umur saya ni.. Kira okay, apa!
Ntah! Memang saya catat dalam kertas atau buku. Letak tempat yang senang ingat.
Tapi......
Tempat itu lah yang saya terlupa.
Pulak!

Kakak kata..
"Tak pe Bu...Kakak tolong create blog baru. Tapi..jangan lupa password pulak!"

Kali ni..
password saya tulis dalam kertas, tampal kat dinding depan mata..
tulis dalam buku, kat blog dah suruh 'remember my password',
tampal kat oven lagi...
dalam n set je yang belum..

Note:
Tolong doakan saya tak lupa password kali ni.. ;p