30 May 2011
Kek Lobak Nenas
Resepi untuk catatan sendiri:
Dapat resepi dari sini
yg dtg dari dapur CMG, yg asalnya dari blog Jun Cupcake
Saya ubahsuai ikut suka hati jer.... maaf ye..Saya buat 2 adunan - untuk majlis
di Bagan Datoh. Satu lagi..ikut bahan yang ada kat kedai jer.. Buat pun main
campak-campak..hehehe.. bukan pandai..malas!
Kek Lobak Nenas
Bahan-bahan :
4 cwn tepung gandum *
1 sudu besar baking powder*
1 sudu teh soda bicarbonate*
1 camca teh garam halus* - saya x bubuh..
lupe..
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)-
saya tumbuk 2 btg kulit kayu manis dan tapis,
x cukup pun 1 sudu teh .
8 biji telur gred "A"
3 cawan minyak masak
2 cawan gula halus
5 cawan parutan lobak merah, -
biarkan 5 minit dlm oven dan biar pada suhu bilik
2 cawan nenas dalam tin, toskan dan gunting kasar - malas,
kan saya dah bagitau tadi..kalau rajin, cincang..
1 cawan kelapa kering
Bahan Cream Cheese Frosting:
1000 g mentega putih
1 ketul cream cheese ( x ingat berat )
1 camca teh jus lemon
300g gula aising
Cara membuat :
Panaskan oven pada suhu 180C, alas dasar tin dengan kertas minyak.
Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak dan gula, kacau dengan
whisk hingga sebati selama 5 minit.
Masukkan bahan2 kering yang diayak tadi + lobak + kelapa kering ,
gaul perlahan ( setengah bahagian dulu )
Masukkan nenas, gaul sebentar dan masukkan sebahagian lagi baki bahan kering
Gaul rata .
Tuang dalam 2 tin pembakar dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi.
Simpan kek dalam peti sejuk jika tidak habis dimakan.
Nota:-
Tadi tu versi MALAS saya..kalau nak cuba, jenguk-jenguk resepi kat
dapur mereka.
Yang pasti, lembab, gebu dan seeedap..cubalah..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment