Sumbangan : Red Blue Ribbon Bakery ( http://redblueribbon.blogspot.com )
Bahan:
500 gram tepung gandum / tepung roti
1/2 sudu kecil garam
40 gram marjerin / lelemak
250 gram air ( lebih kurang - mengikut kualiti tepung kita )
125 gram gula kastor
15 gram yis kering
5 gram serbuk penaik
25 gram susu tepung
10 gram pelembut roti
1 biji telur
Cara:
1. Campurkan air dan telur.
2. Campur / Satukan semua bahan kecuali bancuhan air dan telur tadi.
3. Tuang sedikit demi sedikit air tu..
4. Uli sampai lembut dan tidak melekat di tangan / tepi mangkuk mesin.
Tapi...akak selalunya guna mesin ni...Asasnya tetap sama
Selamat mencuba..
TQ atas tips & resepi yg diberikan .--
ReplyDeleteBagaimana nak buat supaya bunga cream pada kek tidah menjadi mendap & lembik?
ReplyDeleteGunakan krimwell iaitu sejenis marjerin putih.
DeleteGunakan krimwell iaitu sejenis marjerin putih.
Delete