24 January 2013

:: Resepi Roti / Bread recipe ::

Roti Manis

Sumbangan : Red Blue Ribbon Bakery ( http://redblueribbon.blogspot.com )

Bahan:

500 gram tepung gandum / tepung roti

1/2 sudu kecil garam

40 gram marjerin / lelemak

250 gram air ( lebih kurang - mengikut kualiti tepung kita )

125 gram gula kastor

15 gram yis kering

5 gram serbuk penaik

25 gram susu tepung 

10 gram pelembut roti

1 biji telur

Cara:

1. Campurkan air dan telur.

2. Campur / Satukan semua bahan kecuali bancuhan air dan telur tadi.

3. Tuang sedikit demi sedikit air tu.. 

4. Uli sampai lembut dan tidak melekat di tangan / tepi mangkuk mesin.


Tapi...akak selalunya guna mesin ni...Asasnya tetap sama




Selamat mencuba..









4 comments:

  1. TQ atas tips & resepi yg diberikan .--

    ReplyDelete
  2. Bagaimana nak buat supaya bunga cream pada kek tidah menjadi mendap & lembik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunakan krimwell iaitu sejenis marjerin putih.

      Delete
    2. Gunakan krimwell iaitu sejenis marjerin putih.

      Delete