Cake (Step by Step)

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

26 November 2011

Edit gambar Donat dan resepi

Assalam...dan Hello..

Pagi ni saje nak share resepi Donut.

Semalam, ada pelanggan order nak 10 biji donut.  Mmm..kalau kat bakeri, ok.    Momantai...

Tapi ni..kat umah..mana ada mixer yg sesuai buat donat..Apalagi?  Guna mixer yg Allah berikanlah..

Donat ni lembut walaupun dibiarkan bawah kipas angin..Rangup diluar, lembut didalam..I tell you..
Produk yg dah siap, upenye macam ni.. Sebelum tu, konon nak tach ap gambar kat sini

Dapat dari satu blog adik ni. Thanks ye.. Tapi tak sesuai le..

Jadi ..cuba yg lain..

Pernah cuba kat Picnic.com

Dapat macam ni;

Ok jugak..bagi yang amatur macam akak ni..

"Oppss...Kak Dah, mana resepi Donut?"

Eh! Lupa lak.. ni..kat bawah.


Donat Simple - Versi uli pakai tangan
Sumber: cupcakez, bread, cookies and me..RBR Bakery

Bahan utk water rouxdisediakan dulu, sebab kena berada pada suhu bilik . Dapat banyak kali buat nih....

Setengah cawan tepung 
2 1/2 cawan air
2 cubit garam

Cara nak buat:
1. Masukkan tepung dan garam dalam periuk
2. Tuang air sedikit-sedikit sampai bancuhan x bergentel
3. Masak atas api perlahan sambil kacau.
4. Lepas 2 minit menggelegak. Tutup api dan biarkan sejuk.

 Bahan buat donat -
1/2 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
5 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil bahan tutttt..( saja x nak tulis kat sini..nak tengok respon pembaca blog yg berminat. Sowi..)
3 sudu besar yis kering
2 sudu shorterning / majerin pun ok
secubit dua garam
4 sudu besar water roux
5 ketul kecil air batu + air lebih kurang 2 cawan

Minyak utk menggoreng

Cara:

1. Masukkan tpg yg tlh diayak, gula, garam, yis, susu pekat dan water roux ke dlm mangkuk adunan .

2. Buat lubang kat tengah2 campuran tpg tadi.  Tuang air perlahan-lahan.

3. Masukkan marjerin dan bancuh adunan, sampai semuanya jadi doh yg sedikit melekit. Tak apa..ok tu.. Perap 5 minit.

4, Canaikan, tak pe..letak tepung supaya kurang melekit. Biar lebih kurang 10 minit lagi. 

5. Goreng guna minyak banyak..Cubalah..












No comments:

Post a Comment