10 December 2009

Ringkas-ringkas Aje..

Jam 10.30 pagi..
Nak masak apa? Mmmm...

Ada ayam,
ada kentang,
ada lobak merah..

Masak kari?
Tak boleh...banyak guna santan, kolestrol dah mula naik..

Pedas sikit?
Tak boleh...nanti Darwisha ( 3thn ++) tak boleh makan..

Buat rendang?
Tak boleh.. santan / susu jugak..

Aaa Hah!
Rebus je..Stew kata orang barat..
Itu pun guna resepi sendiri..HANTAM aje..

Resepi ayam rebus ala SE..Ti....You!..- untuk makan 2 orang je..
Bahan-bahan:

2 Kaki ayam
2 Kepak ayam
1 Leher ayam
Sedikit isi ayam
( JANGAN buat lawak heh...t**k ayam x guna )
1 ( kuntum ? ) bunga lawang
1 15 cm halia ( ketuk je..)

1 ulas bawang besar ( potong 4 )
1 ulas bawang putih
1 ( batang ? ) kulit kayu manis
1 biji kentang ( potong 4 )
Lobak merah sederhana besarnya -potong kiub
sedikit garam dan lada sulah
Air paip - bubuh takat semua ayam tu tenggelam je...


daun bawang dan daun sop untuk hiasan.
Nak cantik lagi..bubuhlah lada merah sikit..

Cara? Masukkan semua bahan. Rebus je...ringkas kan? Letak garam sikit, pastu tu..bila dah agak lembut kentang dan ayam..tambah ikut citarasa sendiri..

Oppssss..
Kalau baru belajar masak..kena tunggu ye..nanti kering pulak sop tu..

Gambar?...Nanti dulu...lom siap...

Tengok jam lagi..
Masih awal..
Jam 11.15 pagi baru masak nasi..

Cari lagi...
Ada sawi, cili padi dan isi durian..

Baik...
Tumis sayur sawi,
Masak telur dadar,
tumbuk cili api dengan garam...ambik isi durian ( fresh ye..) tak berapa suka tempoyok!

OK..Set!
Dah siap......

No comments:

Post a Comment